Dreptul consumatorilor

Atunci când, ca persoană fizică, semnați pe „linia punctată” pentru a obține ceva în folos personal, intrați pe tărâmul dreptului consumatorilor. Raporturile la care deveniți parte pot fi cu executare imediată (cumpărări de bunuri) sau succesivă (achiziționarea de servicii ce vi se vor presta în cursul mai multor luni sau ani), pot fi foarte importante (creditele bancare) sau mai puțin importante (un aparat nu foarte scump), pot fi generate de semnarea efectivă a unei hârtii sau de acceptarea unei oferte afișate pe internet sau primite chiar prin intermediul SMS-ului.

Deoarece nu aveți decât posibilitatea de a accepta (sau nu) condițiile contractuale impuse de profesionist, în favoarea Dumneavoastră intervine legea, care cenzurează orice comportament nelegal al cocontractantului. Clauzele abuzive nu se pot regăsi doar în contractele de credit încheiate cu băncile, ci în orice contract de adeziune semnat cu o entitate comercială.

Recomandarea noastră este aceea de a supune analizei unui specialist toate contractele ce prezintă importanță pentru Dumneavoastră, întrucât acestea pot conține nu doar prevederi ce oferă o superioritate (nejustificiată) profesionistului, ci si clauze nelegale care vă afectează financiar.